Encyklopedie

Proč při instalaci nového software existuje na výběr mezi 64 a 32 bitovou verzí?

Pokud instalujete na svůj počítač nový software, máte často na výběr mezi 64 bitovou a 32 bitovou verzí. Proč tomu tak je?

Pokud máte starší počítač (vyrobený před rokem 2010) můžete mít 32 bitový procesor, na ten je možné nainstalovat jen 32-bitový operační systém a na ten je možné nainstalovat jen 32-bitovou verzi programu. Pokud máte počítač novější, pravděpodobně budete používat 64-bitovou architekturu.

 

Co si pod pojmem 64-bitová a 32-bitová architektura představit?

Rozdíl mezi 32-bitovou a 64-bitovou variantou aplikace spočívá především v tom, jak aplikace využívá paměť a procesorový výkon systému.

  • 32bitová aplikace: Může adresovat maximálně 4 GB RAM (teoreticky 2^32 adres). V praxi je dostupná paměť pro aplikace menší, protože část paměti je rezervována pro systémové procesy.
  • 64bitová aplikace: Může adresovat mnohem více paměti, teoreticky až 16 exabajtů (2^64 adres). V praxi to závisí na konkrétním operačním systému a hardwaru, ale limity jsou mnohem vyšší než u 32bitového systému.

Jak mohu zjistit, že na svém počítači používám 64 bitovou architekturu?

Tuto informaci zjistím v nastavení MS Windows – Systém – Typ systému.

64 – bitová architektura je cca od roku 2010 standardem. Je tedy málo pravděpodobné, že Váš počítač používá starší 32-bitovou architekturu.

 

Můžeme se setkat i s jinými než 32 a 64 bitovými architekturami?

Ano, dříve existovaly i 8-bitová, 16 bitová a další architektury. V daleké budoucnosti je možný nástup 128 bitové architektury.

Období použití shrnuje následující tabulka:

Typ architektury Období největšího využití
8-bitová cca do 1980
16-bitová cca do 1990
32-bitová cca do 2010
64-bitová 2010 – dosud
128-bitová aktuálně jen experimentální použití, neexistuje významný důvod širšího použití

 

Pokud používám 64-bitový procesor a 64-bitový operační systém, mohu nainstalovat aplikaci určenou pro 32 bitový procesor?

Ano, aplikace určená pro 32-bitovou architekturu bude fungovat i na 64-bitovém operačním systému. Většinou ale není důvod tuto verzi aplikace používat. 32-bitová verze aplikace má menší výkon při zpracování velkého množství dat. Nevyužije tedy plně potenciál 64-bitového procesoru. 32-bitová aplikace také pravděpodobně nebude tak aktuální, protože vývojářské týmy se soustředí na rozvoj 64-bitových verzí aplikací.

Důvod proč se přeci jen někdy vyplatí nainstalovat na „nový“ počítač 32-bitovou verzi aplikace může být zpětná kompatibilita s doplňky aplikací, které byly vytvořené dříve a chceme je stále používat. 32-bitové aplikace obecně používají méně paměti RAM, což může být výhodou na starších nebo méně výkonných systémech, kde je paměť omezeným zdrojem.

Používá se i dnes 32-bitová architektura?

S počítačem, který by měl 32-bitový procesor se dnes prakticky nesetkáte. Jiná situace může nastat u zařízení, kde je důležitým aspektem cena a nízká spotřeba energie. Jedná se například o některé chytré hodinky, fitness trackery, řídící jednotky v automobilech, zdravotnické přístroje, senzory, průmyslové stroje, různý kutilský hardware a další…