Encyklopedie

Sociální sítě

V tomto článku naleznete přehled nejoblíbenějších sociálních sítí a dozvíte se k čemu slouží. V náhledu je pro porovnání profil jedné a té samé osoby. Celebrit, které zodpovědně spravují svůj profil na tolika sociálních sítích není až tolik. Proto je v náhledu profilu uvedená (pro někoho možná méně známá) Ariana Grande.

Facebook

Facebook je se svými 2,5 miliardami uživatelů jedničkou mezi sociálními sítěmi. Slouží především ke komunikaci a udržování kontaktu s přáteli, ale také jako prostředek pro sdílení a získávání informací a platforma pro pobavení a odpočinek. Každý uživatel si vytvoří vlastní profil, skrze který se následně propojuje se dalšími uživateli. S těmi pak může sdílet své zážitky, názory, zajímavé příspěvky, nebo dokonce hrát online hry. Facebook je dnes již brán jako nedílná součást internetu a často spolupracuje s dalšími velkými sítěmi a weby, což přináší řadu výhod, jako například snadnou a rychlou registraci skrze propojení s vaším Facebookovým účtem. Ačkoliv je Facebook bezplatný, cenou, jíž za užívání platíte, je nemalé množství dat, která společnost shromažďuje. Data jsou však dle Facebooku chráněna a zabezpečena.

Oficiální profil americké zpěvačky Ariany Grande na Facebooku.

 

Instagram

Povedl se Vám vyfotografovat hezký moment? Natočili jste zábavné video a chcete ho sdílet s ostatními? Pak zkuste sociální síť Instagram, která je určena přesně pro tyto účely. Svá videa a fotografie zde můžete nejen sdílet, ale i upravovat a při jejich pořizování využívat velké škály rozmanitých efektů. Na rozdíl od Facebooku, který jej nedávno odkoupil, není Instagram tolik zaměřený na online komunikaci. Ačkoliv možnost chatování nabízí, hlavní roli na Instagramu hrají sdílené fotografie a videa. Vlastní obsah však přidávat nemusíte. Můžete pouze sledovat profily vašich přátel a oblíbených celebrit, zaměřit se na vám blízká témata nebo si prostě jen prohlížet automaticky nabízené povedené snímky od jiných uživatelů, kterých je zde nepřeberné množství. Instagram zkrátka nabízí nové možnosti všem talentovaným tvůrcům.

Se svými 242 miliony sledujících je Ariana Grande nejsledovanější ženou na Instagramu.

 

Twitter

Twitter je místem, kde se informace, inovativní nápady a myšlenky, se kterými se většina lidí umí ztotožnit, šíří jako lavina. Máte-li kreativní mysl nebo světácké názory a umíte své myšlenky trefně formulovat, Twitter Vám pomůže je vypustit do světa. Většinu obsahu této sociální platformy tvoří krátké, aktuální a výstižné psané příspěvky. Ať už se jedná o žhavé novinky, subjektivní vyjádření k různým tématům, příhody a komentáře ze života, nebo filozofické tweety na zamyšlení, každý si zde podle svých preferencí najde to, co ho zajímá. Začlení se tak do jedné ze stálých twitterových komunit. Anebo může sledovat od všeho trochu. Aby se docílilo stručnosti, u tweetu je vždy nastaven maximální počet slov. Text pak lze doplnit například o fotografii nebo anketu, ale podstatou je vždy napsaná zpráva.

Náhled na twitterový profil zpěvačky.

 

TikTok

Od textu zpátky k videím. Jenom ty totiž tvoří aplikaci TikTok. Vyvinula se z původního, neméně populárního Musical.ly a rychle si získala ještě více uživatelů, a to především mezi mladými. Filozofických, politických či zpravodajských videí je na TikToku poskrovnu. Většina uživatelů tvoří svá krátká, několika sekundová videa převážně pro pobavení sledujících, sdílení populárního názoru, předvedení svého talentu – zkrátka pro získání více fanoušků. Hlavní složkou TikToku je hudba. Ta totiž doprovází většinu snímků. Díky tomu mají nové chytlavé písničky možnost zazářit a dostat se do podvědomí veřejnosti.

Profil Ariany Grande na sociální síti TikTok.

 

Další populární sociální sítě:

LinkedIn – Mezinárodní sociální síť, která pomáhá při hledání pracovních příležitostí. Jedná se o největší profesní sociální síť na světě. Uživateli jsou jak potencionální zaměstnavatelé, tak osoby hledající volné pracovní místo. Většina nabízených míst na LinkedInu je pro kvalifikované profesionály v daném oboru. Na vašem profilu tedy hlavní roli hrají vaše dovednosti a předchozí zkušenosti. LinkedIn také pomáhá uživatelům navazovat užitečné pracovní kontakty.

WhatsApp – Chatovací aplikace. Umožňuje výměnu zpráv a multimediálních souborů a bezplatné telefonování přes internet, díky kterému se stala populární. Velikou výhodou je kvalitní přenos fotografií a videí. Při zakládání účtu na WhatsAppu lze vyhledat v telefonních kontaktech všechny osoby, které také používají tuto aplikaci a adresář s WhatsAppem následně propojit. Podobně jako Instagram byl WhatsApp před několika lety odkoupen společností Facebook.

Badoo – Chatovací web sloužící jako seznamka. Základní verze Badoo je bezplatná. Uživatelé Badoo poskytnou na svém profilu údaje jako pohlaví, věk, místo bydliště apod. a poté mohou sami, dle vlastních požadovaných parametrů, vyhledávat osoby, s nimiž si chtějí chatovat. Web funguje celkem ve 190 zemích a 47 jazycích, včetně češtiny.

Snapchat – Snapchat nabízí netypickou formu chatování, a to skrze krátká videa a fotografie. Se svými přáteli si můžete denně zasílat několikasekundová videa a fotografie, které po nastaveném limitu zmizí. Fotoaparát Snapchatu poskytuje řadu zábavných a estetických efektů. Dále je možné v aplikaci denně sledovat novinky a zajímavosti z vám blízké oblasti, opět ve formě krátkých snímků.

YouTube – Největší online platforma bezplatně poskytující hudbu a videa. Cenou za možnost sledovat obsah jsou poměrně časté reklamy, které se dají vypnout pouze zakoupením placené verze. Youtube funguje už od roku 2005, díky čemuž lze v jeho databázi najít opravdu ohromné množství nahrávek ze všech možných kategorií. Nyní je přidružen ke společnosti Google, proto lze účty na obou platformách propojit.

Tumblr – Sociální síť pro vedení vlastních online micro-blogů. Na Tumblr si můžete vést vlastní veřejný blog bez nutnosti vytváření webové stránky. Samozřejmostí je možnost nahrávání multimediálního obsahu, především gifů, které jsou na Tumblr velmi populární. Po vytvoření profilu lze sledovat blogy dalších osob.

Chcete se dozvědět více?
Zjistit více