Encyklopedie

Jak najít naposledy použitý soubor?

Chcete navázat na svou předchozí práci a ne a ne si vzpomenout, kde se nachází soubor, který jste nedávno zavřeli? Pojďme si ukázat kde by se mohl dát najít.

Chcete navázat na svou předchozí práci a ne a ne si vzpomenout, kde se nachází soubor, který jste nedávno zavřeli? Pojďme si ukázat kde by se mohl dát najít.

Průzkumník Windows

V Průzkumníku Windows se naposledy použité soubory nacházejí pod položkou Rychlý přístup. Zde se zobrazuje 20 naposledy použitých souborů.

Cesta k souboru se zobrazuje v průzkumníku, pokud máte nastaveno: Zobrazení → dlaždice. Případně můžete zapnout zobrazování cesty přes: Zobrazení → Podrobnosti → Přizpůsobit všechny sloupce →  Cesta. Cesta se také zobrazuje při najetí myší na název souboru.

Pokud se chcete dostat do složky, ve které je soubor umístěn, je to možné přes kontextovou nabídku (stisk pravého tlačítky myši → otevřít umístění souboru).

Pokud byste hledali soubor, který nepatří mezi posledních 20 otevřených, můžete některé soubory z rychlého přístupu odebrat (pravé tlačítko myši → odebrat z rychlého přístupu) a tak se dostat k dříve otevřeným souborům.

Pokud by se Vám nezobrazovaly naposledy použité soubory, můžete zkontrolovat nastavení. Soubor → možnosti → Zobrazovat nedávno použité soubory v Rychlém přístupu.

MS Windows

Pokud chcete zobrazit nedávnou použité soubory a také aktivity v MS Windows, můžete zvolit tuto cestu: Vyhledávací pole (lupa) → Spravovat časovou osu:

Na časové ose uvidíte nejen naposledy otevřené soubory, ale také naposledy použité aplikace:

Z tohoto zobrazení vyskočíte jednoduše klávesou ESC.

Pokud by v prostředí MS Windows nefungovala nabídka naposledy použitých souborů, zkontrolujte: Nastavení → Přizpůsobení → Start → Zobrazovat naposledy otevřené položky.

Aplikace MS Office (např. MS Word)

Cesta k naposledy použitým souborům v prostředí MS Office je jednoduchá. Stačí otevřít kartu Soubor a zvolit položku Domů či Otevřít.

 

Adobe Acrobat

Cesta k pdf dokumentům je stejně jednoduchá. Stačí otevřít aplikaci Adobe Acrobat a hned na úvodní stránce je předhled naposledy používaných dokumentů.

Chcete se dozvědět více?
Navštivte náš kurz Windows 10
Zjistit více